Veth Propulsion

In nauw overleg met Jan Veth hebben wij een kunstwerk gemaakt over de historie van Veth Propulsion. Wij hebben een aantal keer overleg gehad om tot een goed, kloppend resultaat te komen. Er is veel gebeurt in een aantal decennia, het was interessant om daar een goed beeld bij te krijgen. Jan kan er prachtig over vertellen en gaf tussendoor verschillende adviezen en inzichten als het om ondernemen gaat.

Als basis voor dit werk is een arbeidskaart gebruikt met de eerste werknemers. In 2014 telde Veth Propulsion 160 medewerkers. Je ziet aanwijzingen van verschillende, belangrijke momenten van het bedrijf, zoals de vertegenwoordiging van Scania. In dit werk staat ook eerste boegschroef gemaakt door Vemopa (de vroegere naam van het bedrijf), bedieningshandels, de vroegere werkplaats.

Onderin zie je de verschillende locaties van het bedrijf. Het begon in een gedeelte van een boerderij in de Bosch in Papendrecht. Het volgende pand was in de Visschersbuurt, daarna de Griendweg en vervolgens het Nanengat. Boven de panden staan drie generaties in beeld. Links zie je Cornelis Veth, hij heeft het bedrijf opgericht in 1951. Jan Veth had het stokje overgenomen, hij staat op dit werk met één van zijn goed doordachte innovaties voor de scheepvaart, een schaalmodel van de Veth-Jet, die later in productie kwam. Op de achtergrond, in het midden zie je o.a. een werktekening van deze uitvinding. Rechts zie je zijn zoons die ook een cruciale rol hebben gespeeld in de historie van Veth Propulsion.

Wij vinden het bijzonder als mensen oplossingen en producten bedenken en het weten te realiseren. Het werk heeft een nostalgische uitstraling gekregen, wat goed past bij de mooie historie van het bedrijf.

In 2018 is het bedrijf overgenomen door Twin Disc, Inc.